ВиК ООД – Русе представи документален филм за водоснабдяването на гр. Русе
24 март 2024

 

На 22 март в сградата на Централното управление на ВиК ООД – Русе беше представен документалният филм „Пътят на русенската вода“, като с мероприятието водоснабдителното дружество отбеляза Световния ден на водата. Филмът е създаден по инициатива на Невена Ганчева, специалист комуникации във ВиК – Русе, и е плод на съвместните усилия на екип на ВиК – Русе и на телевизия „КИС 13“. Официални гости на събитието  бяха заместник-кметът по опазване на околната среда и комунални дейности на гр. Русе инж. Никола Лазаров, главният секретар на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК ООД – Русе г-н Пламен Спасов и директорката на Общински младежки дом – Русе г-жа Красимира Николаева.

 

Събитието беше открито от управителя на ВиК  Русе инж. Илиан Милев, който поздрави всички присъстващи с празника, като отбеляза, че водата е изключително важен ресурс за живота на човека, който тепърва ще започваме да ценим все повече. „Тази година започваме различен подход за представяне на нашата работа. Надявам се да стига до повече хора, за да оценяват, от една страна, важността по пътя на водата – колко препятствия има и колко усилия се полагат, и от друга страна – служителите ни да се чувстват горди, че са избрали тази професия“, каза още инж. Милев.

 

„С филма се стремим да покажем важни места и важни моменти във водоснабдителния процес и процеса по пречистване на отпадъчните води, които постъпват в Градската пречиствателна станция“, посочи Невена Ганчева. „По-нататък ще продължим да показваме интересни факти за водоснабдяването в района, тъй като то обхваща много населени места и е свързано с много разнородни дейности“, допълни г-жа Ганчева. Тя благодари на всички колеги от дружеството, които са помогнали за създаването на филма, както и на екипа на телевизия „КИС 13“ за професионалното заснемане.

 

 

Тазгодишната тема на Световния ден на водата, зададена от ООН, е „Вода за мир“. Това е една широкоаспектна тема, която обхваща проблеми като неравностойния достъп до чиста питейна вода, което би могло да доведе до напрежение между хората, както и необходимостта от по-тясно международно сътрудничество за защитаване и ефективно използване на водните ресурси. По този повод г-жа Ганчева сподели, че въпреки че русенците имат късмета да живеят в район, който в момента е обезпечен с вода, тази тема е важна за всички. Тя допълни, че водните ресурси никъде не са даденост и трябва да бъдем отговорни потребители, независимо дали ни застрашава въвеждане на режим на водоподаването, или не. „Сигурна съм, че ще се съгласите с мен, че водата има не само живителна, а и обединяваща сила, която ни свързва и ни припомня, че всички сме едно голямо семейство; че колкото и да се различаваме, всички имаме сходни потребности и затова всички трябва да търсим начини да живеем заедно в разбирателство и да се грижим за това, което имаме“, каза Невена Ганчева.

Филмът „Пътят на русенската вода“ може да бъде гледан и изтеглен тук: https://www.vik-ruse.com/za-drujestvoto/patyat-na-rusenskata-voda