СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА 2017 – „ВОДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”
22 март 2017

През 1992г. Общото събрание на Организацията на обединените нации определя 22 март за Световен ден на водата. През 2015 г., 23 години по-късно, той отново ще бъде ден, в който отдаваме значение на водата като жизненоважен за човечеството ресурс и ден, в който да се подготвим за управлението на този peсypc в бъдеще.

Всяка година при отбелязването на Световния ден на водата се акцентира на връзката с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата.

"Вода и устойчиво развитие" е темата на Световния ден на водата през тази година. Основната идея е да се акцентира, че устойчивото управление на водите е от първостепенно значение да създадем бъдещето, което искаме.

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Много замърсители оказват негативно влияние върху качеството, което застрашава човешкото здраве.

Качеството на водата е ключ към здравето на хората и екосистемите, като съществуват многобройни допълнителни ползи от подобряването му - подобряване на състоянието на екосистемите и екосистемните услуги, подобреното здравеопазване и прехрана.

Опазването на качеството на водата и живота на Земята предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни - от хората и местните общности до държавните власти и международните организации.

Официален сайт на Деня на водата - http://www.worldwaterday.org