Призив: помогнете да спрем задръстванията в канализацията!
14 януари 2021

Уважаеми съграждани,

Напоследък се регистрират множество случаи на задръстване на помпите в канализационната помпена станция, разположена в кв. „Ялта“.

В станцията са инсталирани решетки, които улавят твърдите предмети, плаващи в отпадъчните води, за да се предотврати евентуално задръстване на помпите, но изхвърлените в канализацията мокри кърпички често успяват да преминат през решетките. Щом стигнат до помпите, отпадъците образуват сериозни наслагвания, които възпрепятстват нормалната работа на съоръженията: водата не може да се изпомпи и се разлива, започва да отделя неприятни миризми и създава предпоставки за разнасяне на зарази. От друга страна, честото задръстване на помпите би могло да доведе до повреди.

Вярваме, че е необходимо да подходим сериозно към проблема преди той да се е задълбочил. Ето защо отправяме молба към жителите на квартал „Ялта“: помогнете ни да спрем изхвърлянето на мокри кърпички в канализацията! Мокрите кърпички не се разграждат и не би трябвало да се изхвърлят в тоалетната чиния. Мястото им е в кофите за отпадъци.

Приканваме Ви да използвате канализационната мрежа по предназначение за безопасното и безаварийно поддържане на пречиствателните съоръжения и опазване на изградената мрежа. Разчитаме на Вашето съдействие и гражданска съвест за подобряване на състоянието мрежата и предотвратяване на бъдещи проблеми!

Екипът на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе